۱۴۰۱ سالی جنجالی برای پتروشیمی های کشور بود که با پیروزی صاحبان پتروشیمی ها پایان یافت. سالی که مدیران آن با جنجال و لابی های سیاسی توانستند بند مربوط به افزایش قیمت خوراک پتروشیمی ها در لایحه بودجه ۱۴۰۲ را حذف کنند.
مهدی رضایتی گفت: سقف ۵ هزار تومانی برای خوراک پتروشیمیها در زمستان سال ۱۴۰۰ تعیین شد و نرخ دلار نیمایی از آن زمان تاکنون افزایش قابل توجهی داشته است. ضمن اینکه با فرض دلار ۴۰ هزار تومانی هم خوراک پتروشیمیها به سقف ۷ هزار تومان نخواهد رسید. بنابراین قطعاً نرخ خوراک پتروشیمیها بصورت دلاری در سال ۱۴۰۲ ارزانتر از امسال خواهد بود.
زاگرس در 9 ماهه 1401 توانست 131 هزار و 829 تن از 282 هزار و 750 تن متانول داخل کشور که معادل 46.6 درصد است را تولید کند. همچنین این پتروشیمی در سه ماهه نخست سال جاری توانست یک میلیون و 938 هزار تن متانول به کشورهای دیگر صادر کند که این عدد در مقایسه با 9 ماهه سال گذشته چهار درصد افزایش داشته است.
دولت قصد دارد با افزایش نرخ خوراک در بودجه سال ۱۴۰۲ بخشی از تراز صنعت گاز کشور را مثبت کرده و قیمت را واقعی سازی کند اما برخی از پتروشیمیها معتقدند این نوع فعالیت به زیان دهی پتروشیمیها منجر خواهد شد.
قیمت حاملهای انرژی تا حدودی تحت تأثیر قیمتهای جهانی است، با این حال دولت باید قیمت حاملهای انرژی در بخش صنعت را بهگونهای تنظیم کند که قدرت صادرات داشته باشیم.
با وجود عدم النفع حداقل ۷۵ هزار میلیارد تومانی برای کشور در ازای اعمال سقف ۵ هزار تومانی نرخ خوراک پتروشیمی ها در یک سال گذشته، پتروشیمی ها به دنبال کاهش این سقف خوراک هستند.
رئیس کمیته پتروشیمی کمیسیون اقتصادی مجلس گفت: نرخ خوراک پتروشیمیها درصورت اصلاح در مقطعی شناور میشود اما نسبت به نرخ فعلی ۳۰ تا ۴۰ درصد باید کاهش یابد.
اخیراً بحثهایی در رابطه با تغییر نرخ خوراک پتروشیمیها مطرح شد. در این بین برخی نمایندگان پیشنهاد دادهاند که نرخ ثابتی برای خوراک پتروشیمیها در نظر گرفته شود و متناسب با نرخ ارز تغییر کند، اما یارانه آن بین مردم تقسیم شود.
دبیرکل انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پتروشیمی از احتمال بازنگری در فرمول نرخ خوراک پتروشیمیها خبر داد و گفت: با تشکیل نخستین کنسرسیوم پتروشیمیها برای فعالیت در بخش بالادستی، کار روی سه میدان گازی خارتنگ، گردان و پازن آغاز شده است.
احمد مهدوی ابهری گفت: امروز طی جلسهای با وزیر نفت در خصوص مباحث مهمی که سودآوری صنعت پتروشیمی را تحتالشعاع قرار میدهد، به گفتوگو خواهیم پرداخت که از جمله آن میتوان به موضوعاتی همچون اصلاح آییننامه و قوانین مربوط به فرمول نرخ خوراک، واحدهای تامین برق یوتیلیتیها و... اشاره کرد.
میانگین نرخ گاز ۴ هابی که نرخ خوراک پتروشیمیها بر اساس آن تعیین میشود نسبت به اوج، حدود ۷۰ درصد کاهش داشته؛ اما نرخ خوراک پتروشیمیها همان ۵ هزار تومان است!
بازتعریف فرمول نرخ خوراک صنایع پتروشیمی اگرچه از الزامات توسعه این صنعت است اما بهینهسازی مصرف انرژی در واحدهای صنعتی، تجاری و خانگی باید در دستور کار وزارت نفت قرار گیرد. بررسیها حکایت از این دارد که دولت قصد دارد سقف قیمتی بهای خوراک برای صنایع پتروشیمی را از ۵هزار تومان به ۳هزار و ۶۰۰ تومان یا چیزی نزدیک به این رقم تغییر دهد.
وزیر امور اقتصادی و دارایی گفت: باید پیش از ارائه لایحه بودجه، برای مساله نرخ خوراک و سایر متغیرهای بودجه یک توافقی بین وزارتخانههای مرتبط در دولت و کمیسیونهای مرتبط در مجلس انجام شود.